woensdag 21 december 2011

Het Diner; Herman Koch

Twee echtparen gaan een avond uit eten ineen restaurant. Ze praten over alledaagsedingen. Maar ondertussen vermijden zewaar ze het eigenlijk over moeten hebben:hun kinderen. De twee vijftienjarige zoonsvan beide echtparen hebben samen iets uitgehaaldwat hun toekomst kan verwoesten.Wat de situatie nog ingewikkelder maakt isdat een van de ouders de beoogde nieuweminister-president van Nederland is. Er ontspintzich een bloedstollend verhaal dat zichbinnen de tijdspanne van een avond voltrekt.


NBD|Biblion recensie
De structurering van deze nieuwe roman van Herman Koch (1953) volgt de gangen van een diner. Dineren is oorlog en dat zullen we weten.

In een toprestaurant komen vier mensen samen: de ik-figuur, Paul, een afgekeurd docent, en zijn echtgenote; zijn broer, beoogd minster-president, met ook zijn vrouw. Irritaties hopen zich vanaf het begin in het hoofd van Paul op. Zij gelden zijn broer, maar ook het restaurant. Met de wereld van de haute cuisine wordt meedogenloos afgerekend. Hilarische observaties, maar ook innerlijk commentaar op gespreksonderwerpen, roepen het Jiskefet-verleden van Koch in de herinnering.

De kinderen van de dinergangers hebben een wandaad begaan. Hoe daarmee om te gaan? Hoe ver ga je als ouders in het toedekken van de gruweldaden van kinderen? Hoe waarborg je geluk en toekomst? In agressie is Paul eerder over de schreef gegaan. Is zijn zoon genetisch bepaald? Zorgvuldig doserend werkt deze roman naar een apotheose.

Een verontrustende, maar ook humoristische roman. Stilistisch sterk, een urgent en krachtig boek. Kleine druk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nederlandse boeken  (468x60)