zondag 13 november 2011

Waarom een e-reader..?

Een e-reader is een eenvoudig apparaat waarop je digitale boeken kunt lezen. Het bestaat uit niet veel meer dan een scherm en een paar toetsen. Vrijwel alle e-readers hebben ingebouwde opslagruimte en bij de meeste readers is die ruimte uitbreidbaar met een (mini-) SD geheugenkaart. Omdat digitale boeken hele kleine bestanden zijn, kun je op een e-reader honderden tot duizenden boeken kwijt.

Een e-reader is interessant voor mensen die veel onderweg zijn, graag lezen en geen gewicht mee willen sjouwen. Ook voor boekenverslinders op fiets- of wandelvakantie kan een e-reader een uitkomst zijn.

Meer leescomfort
E-readers bieden meer leescomfort dan een gewoon computerscherm, ook in de volle zon. Dat komt door de schermtechniek. E-readers bevatten geen verlicht kleurenscherm, zoals een laptop of een telefoon. De meeste hebben een speciaal 'e-Ink'-scherm. Tekst op een e-Ink-scherm leest net zo prettig als lezen van papier.

Het beeld flikkert niet en omdat er geen achtergrondverlichting is, is lezen van zo'n scherm niet vermoeiend voor de ogen. Je hebt wel een lamp nodig om een e-reader te kunnen lezen in het donker, net als bij een papieren boek.

E-readers met een e-Ink-scherm gebruiken alleen stroom bij het omslaan van de pagina's. Het kost geen energie om het beeld op het scherm te houden. Daardoor gaat de accu dagenlang mee.

Handige extraatjes
E-readers hebben meestal ook wat handige extraatjes die de leeservaring kunnen verbeteren. Hieronder een korte opsomming. 
  • Alle readers hebben een 'ezelsoor': ze kunnen meerdere boeken tegelijk onthouden waar je gebleven bent met lezen.
  • De meeste readers hebben een hoop opties voor tekst.
  • Alle e-Readers kunnen de letters vergroten. Handig voor slechtzienden.
  • Ook is het vaak mogelijk om het lettertype aan te passen.
  • Sommige readers bieden ook de mogelijkheid om de paginamarges aan te passen.
  • Het scherm van de reader is altijd kantelbaar zodat je ook in 'landschap'-modus kunt lezen. Soms gaat het kantelen van het beeld automatisch als je de reader kantelt.
  • Een aantal readers bevat een woordenboekfunctie waarmee u kunt opzoeken wat een bepaald woord betekent. Leuk, maar jammer genoeg hebben we nog geen reader gezien met een Nederlands verklarend woordenboek (het is altijd Engels).
  • Sommige modellen kunnen mp3's afspelen tijdens het lezen, en hebben daarvoor een aansluiting voor een koptelefoon.
  • Heel soms kan de reader ook de tekst uit een boek voorlezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nederlandse boeken  (468x60)